Ocupă-te de tine, poți face asta. Chiar dacă uneori pare dificil.

Cu cât înaintăm mai mult în viaţă, cu atât ne dăm seama că parcurgem o serie de suişuri şi coborâşuri. Şi pentru că trecem şi prin perioade mai puţin plăcute, este indicat să ne pregătim din timp, pentru a putea diminua impactul pe care acestea îl vor avea asupra noastră.
Dacă ai observat că întâmpini dificultăţi în diferite aspecte ale vieţii tale, începe să le acorzi atenţie, nu le mai ignora. Rămân acolo chiar dacă îţi întorci privirea în altă direcţie. 
Vreau să îţi spun pe scurt ce înseamnă self-help: este o acţiune sau un proces prin care te poţi dezvolta personal sau poţi depăşi singur problemele cu care te confrunţi . Totul se bazează pe eforturile şi resursele tale, fără contribuţia altor persoane. Desigur, există momente în care avem nevoie de ajutor din exterior. Şi îl solicităm. Însă, persoanele autorizate la care apelezi nu fac paşii în locul tău.
Sunt încă vremuri în care nu apelăm la profesionițti pentru a fi ajutați să ne dezvoltăm, dar  dacă lucrezi cu un terapeut sau un coach, ei sunt doar cei care te însoţesc în călătoria personală, rezultatele pe care le vei avea depind de tine în mare parte.
Implică-te cât poţi de mult, încearcă să îţi depăşeşti limitele şi nu uita că sunt şi acţiuni pe care trebuie să le faci singur:

1. Îngrijeşte-ţi mintea şi corpul

Petrece cât de mult timp poţi în aer liber, de preferat în natură: bucură-te de aerul curat, de adierea vântului, de foşnetul frunzelor. Fă mişcare, plimbă-te sau aleargă!
Amenajează-ţi spaţiul în care dormi, fă-l să fie o cameră de relaxare, nu un loc unde te uiţi la televizor.
Hidratează-te, renunţă la alcool şi la alte obiceiuri care nu îţi sunt benefice. Bineînţeles, alimentaţia joacă şi ea un rol important, deci ai grijă să mănânci sănătos. O viaţă activă, o dietă echilibrată şi un program de odihnă adecvat influenţează sănătatea mentală.

2. Relaxează-te

Stresul zilnic la care suntem supuşi are, pe termen lung, un impact negativ asupra minţii şi corpului. Pentru a rămâne ancorat în activităţile zilnice, respectă o rutină: igienă personală, igiena spaţiului în care locuieşti sau îţi desfăşori activitatea.
Te simți copleșit de probleme? Încearcă să te orientezi spre cei din jurul tău, ajută pe cineva sau implică-te într-o activitate de voluntariat!
Atunci când ai prea multe gânduri şi nu vezi niciun loc de respiro, scrie pe o foaie tot ce îţi trece prin minte, scapă de presiune.
De asemenea, nu uita să pleci în vacanţe atunci când ai posibilitatea, ia o pauză, deconectează-te. Poţi face şi exerciţii de respiraţie, yoga sau meditaţie.

3. Nu te izola

Omul este o fiinţă socială, avem nevoie de legături cu cei din jurul nostru. Există studii care au demonstrat că în oraşele unde există puţini locuitori, oamenii se conectează mai uşor, se ajută unii pe ceilalţi, comunică des şi tocmai din acest motiv au o rată crescută de vitalitate.
Te poţi întâlni pur şi simplu cu prietenii la o cafea sau la o plimbare. În ziua de azi există mai multe căi care facilitează comunicarea între oameni, te poţi înscrie în forumuri sau grupuri pentru a cunoaşte persoane cu aceleaşi hobby-uri sau ocupaţii. Atunci când te implici în acţiuni comune, starea de bine creşte şi îţi dă un sentiment de apartenenţă la grup. 

4. Setează-ţi obiective

Uneori poate simţi că nu îţi găseşti locul nicăieri şi nu vezi un sens pentru toate, dar te asigur că o fie mai bine. Nu te opri, fă în continuare lucruri care îţi plac: înoată, dansează, cântă.
Învaţă ceva nou. Ia o hârtie şi scrie 30 de lucruri pe care vrei să le faci în viaţa asta: poate să alergi la un maraton sau să conduci o motocicletă? Scrie-ţi visurile şi munceşte pentru a le îndeplini, tu eşti răspunzător pentru fericirea ta.

5. Visează

Cât de multe vrei și cât de sus poți ajunge. Contează enorm să pui la contribuție această capacitatea unică a minții noastre. 
Și, la fel de important, acționează. În fiecare zi! Viaţa este plină de provocări, tot ce putem face este să fim recunoscători pentru ce avem, pentru lecţiile pe care le-am învăţat şi să ne pregătim zilnic pentru tot ce ne rezervă viitorul.

Vom trimite informații din articole, evenimente și resurse din dezvoltarea personală.

Te-ar putea interesa și aceste articole:


4 pastile de motivație pentru luni dimineața

Transformă începutul săptămânii într-o oportunitate, nu într-o corvoadă. Descoperă cum mici schimbări de perspectivă îți pot schimba complet starea de spirit și te pot ajuta să intri în ritm încă de luni dimineața.

Deciziile: Busola care îți ghidează viața și afacerea

Deciziile sunt busola vieții și business-ului nostru. Unele ne propulsează înainte, altele ne țin pe loc. Află cum să iei decizii mai bune, să eviți capcanele emoționale și să construiești un parcurs clar către obiectivele tale.

Cum să îți structurezi un viitor în care totul este posibil

Un viitor în care totul este posibil începe cu claritate și structură. Descoperă pașii esențiali pentru a-ți organiza viziunea, a-ți seta obiective și a transforma orice posibilitate în realitate.