Cum să îți structurezi un viitor în care totul este posibil

Heading

La intrebarea unde te vezi sau ce vei face peste 5 ani de cele mai multe ori nu avem un raspuns clar. Chiar daca vom merge la un interviu sau suntem deja angajati sau suntem la o intalnire cu prietenii o astfel de intrebare ne pune pe ganduri si de cele mai multe ori facem in asa fel incat evitam sa dam un raspuns. Si asta nu pentru ca ar fi un aspect tabu al vietii noastre, ci doar pentru ca de cele mai multe ori pur si simplu nu ne imaginam propriul viitor.  Nici chiar daca noi, acum, ne-am adresa aceasta intrebare nu am stii ce sa rapundem deoarece:

- nu ne-am gandit ce dorim sa devenim

- ce rost are sa ma gandesc, oricum viata economica si politica din Romania este in schimbare si nu exista o siguranta a zile de maine

- nu voi ajunge niciodata sa reusesc deoarece nu am bani

- nu voi ajunge niciodata sa reusesc deoarece familia …

… si motivele pot continua la nesfarsit identificand cele mai mici sau mai mari probleme ce stau in calea reusitei noastre. Si chiar avem de cele mai multe ori dreptate si a venit momentul sa recunoastem – chiar suntem buni: stim sa identificam probleme si apoi sa renuntam sau sa amanam sa schimbam ceva, folosind: lasa ca ma voi ocupa candva de asta. Cuvinte care daca ar fi fost spuse de toti exploratorii si inventatorii inca mai vanam animale prin padure culegeam spice de pe camp si am fi facut focul in pestera.

In acest ritm, daca nu vei castiga la loto sau nu identifici o matusa care sa detina numele de Tamara si peste 5 sau 10 ani de zile te vei gasi in aceeasi situatie ca si cea de acum: lasa ca ma voi ocupa candva de asta. Nu ma crezi? Realizeaza acum o radiografie personala a cine esti acum in comparatie cu cine erai in urma cu 6 luni, un an, trei sau cinci ani in urma. Ce aunme s-a modificat in bine, dar in rau? Sunt progrese? Esti la mijlocul unui proiect? Cate proiecte ai finalizat de la inceputul anului pana acum?

80% dintre noi nu isi structureaza obiective specifice pentru viitorul personal sau profesional

Si acest lucru ma duce cu gandul la urmatorul exemplu: pot sa ma pregatesc de o calatorie – imi fac bagajul, ma motivez sa ies din mundan pentru a ma relaxa, imi invit si partenerul de viata si ma duc la gara pentru a cere un bilet, si chiar pregatesc si banii cu toatea acestea raman uluit de intrebarea functionarei de la ghiseu: „Unde doriti sa mergeti?” raspunsul meu: NU AM NICI CEA MAI MICA IDEE. Si eram pregatit, avem bani, eram motivat insa nu am nici cea mai mica idee unde doresc sa ajung. Acest lucru poate fi evitat cand incepem sa ne structuram obiectivele specifice: ele au rolul sa ne spuna unde anume dorim sa ajugem si, mai mult decat atat, si care sunt pasii utili si necesari spre a ajunge acolo.

De curand unul dintre partenerii mei pentru evenimentul „Descopera Succesul” a mers intr-o calatorie de 9 zile prin Europa cu o pauza binemeritata de 2 zile la Oktoberfest. A reusit sa faca acest lucru schimband 26 de masini tur retur Constanta – EXACT a facut autostopul impreuna cu inca doi prieteni. Stii cum a reusit: dimineata se trezea si isi verifica traseul: unde se afla, unde vroiau sa mearga, cat vor sta acolo, unde vor manca si unde vor dormi. Si asta in fiecare dimineata. Cand l-am intrebat cum a reusit sa se descurce mi-a raspuns: cu trei saptamani inainte sa plecam vizualizasem deja intregul traseu. Stiam prin ce orase o sa trecem unde vom dormi si cat timp vom sta in fiecare locatie. Cu toate acestea au trecut si prin cateva peripetii si obstacole care acum, sunt doar amintiri spuse cu un zambet pe chip. Insa ceea ce a ramas dupa toata aceasta calatorie nu poate fi explicat in cuvinte si o recunosc si ei: ceva s-a schimbat si toate experientele prin care au trecut i-a pregatit pentru viitor.

NASA foloseste „vizualizarea” pentru pregatirea astronautilor

In imensele sali de la NASA acolo unde astronautii se pregatesc pentru misiunile de iesire in spatiu exista o camera simpla departe de tehnica de cel mai inalt nivel. Aici, acestia impreuna cu coach-ul personal stabilesc toti pasii misiunii respective incepand cu lansarea, iesirea pe orbita si intregul program din momentul ajungerii in statia orbitala si inclusiv intoarcere spre Terra. Este un exercitiu de creativitate deoarece se folosesc de imaginatie pentru a parcurge toate aceste etape. Ceea ce realizeaza in acel moment este sa isi pregatesca mental intreaga misiune. Sa se vada cu ochii mintii cum realizeaza fiecare pas de la bordul statiei si chiar sa identifice toate miscarile din acel spatiu mic. Cu ajutorul vizualizarii vor reusi sa-si structureze intreaga misiune si chiar sa identifice elementele de risc ce pot aparea. Si exercitiul nu se incheie – il reiau de cat mai multe ori. Creierul odata antrenat cu acest exercitiu va fi pregatit sa faca fata intregii misiuni.

Aceasta tehnica desigur ca a fost preluata si de atleti si cu ajutorul ei isi pregatesc fiecare moement al competitie. Se imagineaza cum se apropie de linia de start, cum se incalzesc si cum pornesc in cursa. Ce crezi ca se va intampla cu un atlet care se vizualizeaza pe locul doi, urmarind la o distanta mica un competitor? Ce crezi ca se va intampla cu un atlet care se lasa influentat de ovatiile celor „ce stau in tribune”?

Ma intreb: daca si tu acum pentru zece minute te vei aseza intr-o pozitie relaxanta si iti vei imagina viitorul tau, ce anume vei gasi? Cum anume vei dori sa iti structurezi acest viitor personal ce depinde numai si numai de tine? Ce vei adauga acolo pentru viata ta personala, dar pentru cariera, ce va fi schimbat in relatiile tale cu rude, colegi sau partenerul de viata? Cum te vezi din punct de vedere al sanatatii tale? Vei ramane in aceeasi localitate, in acelasi job, pe aceeasi pozitie?

Te intreb: Unde te vezi peste cinci ani?

Vom trimite informații din articole, evenimente și resurse din dezvoltarea personală.

Te-ar putea interesa și aceste articole:


Strategii eficitente în perioada adolescenței

Motivația sau energia zilnică necesară de care avem nevoie