4 pastile de motivație pentru luni dimineața

Heading

Imi place sa cred ca luni dimineata si #TGIF (Thank God It’s Friday) sunt doar mituri in online. De fapt, chiar ne place ca incepe o saptamana noua, nu? O intampinam cu zambete, motivatie si multa energie… (Unii dintre noi, da. Si musai dupa ce-am baut cafeaua.) Iar weekendul plin de energie al lui Armin e doar un plus, nu un obiectiv… Nu-i asa? (n.r. – Armin van Buren – I live for that energy)

Acum, fiecare dintre noi ne incepem diminetile in felul nostru. Unii cu muzica, altii cu sunete de ocean, altii cu strigate pe fond de alarma. Nimeni nu-i perfect. Alegem o varianta sau alta. Ceea ce nu alegem, insa, e ca la o ora fixa, clientii, colegii si oamenii care ne platesc (in mare) depind de noi si se asteapta sa fim acolo, pozitivi, optimisti si cu pofta de… munca. Deci, chiar daca suntem matinali ori nu, e nevoie sa fim productivi. Iar productivitatea se educa prin obiceiuri si rutina.

Asa ca, pentru zilele acelea rare si saptamanile care incep mai lent, ia-ti o cafea si hai sa vorbim putin despre cum rutina de dimineata, potrivita, iti schimba perspectiva si te ajuta sa fii mai productiv; iti creste nivelul de motivatie si, odata pentru totdeauna, poti sa-ti revendici toate cele 24 de ore dintr-o zi. Da, ti se cuvin fara scuze, fara explicatii!

Uite, un studiu din 2009 a dovedit vorba romanului ca “Cine se trezeste de dimineata, departe ajunge”. Matinalii sunt proactivi, zic ei. Insa, un “snooze” in minus, de unul singur, nu rezolva provocarea asta. E tare important cu ce motivatie iti incepi ziua. Respectiv, povestea care-nsoteste snooze-ul ;). Asta-mi aduce aminte de Brancusi care spunea ca “Lucrurile nu sunt greu de facut. Greu este sa te pui in starea de a le face”. Parca ti-e mai greu sa inchizi Facebook-ul sau articolul ala de pe Reddit decat sa te apuci direct de taskuri, nu?

In fine, iata 4 lucruri mici, dar esentiale, care sa-ti dea plusul de motivatie de care ai nevoie ca sa devii cea mai buna varianta a ta in fiecare dimineata (inainte cafea):

Pastila de Motivatie #1: Noteaza-ti cel putin o idee… Sau 10.

Un execitiu tare dragut, mai mult pentru creativitate, potrivit pentru dimineata este sa faci liste. Liste de cate 10 itemi. Orice fel de liste. 10 pasi pentru a combate aflarea-n treaba la romani; 10 idei cu care am ramas din filmul preferat; 10 activitati care sa ma scoata din rutina de dimineata; 10 provocari pe care le-as lansa colegului de birou; 10 modalitati in care pot ajuta femeile care sufera de cancer; 10 mesaje anonime pe care le pot lasa vecinilor la cutia postala pentru a le inveseli ziua. Orice-ti trece prin minte. Ia-ti cateva minute, scrie-le si uita de ele.

Cu ce te ajuta? In primul rand iti exersezi creativitatea, iar daca subiectul listei e placut, s-ar putea chiar sa zambesti in timp ce le faci. Apoi, dupa cateva zile de repetat, exista posibilitatea de a-ti intra in reflex si a crede ca pentru fiecare provocare poti gasi cel putin 10 rezolvari. Interesant, nu?

Pastila de Motivatie #2: Fa dusuri reci!

Daca analizezi atent, ai sa vezi ca printre cele mai mari provocari pe care le avem la nivel de motivatie si productivitate este rezistenta la schimbare. Suntem prea comozi in zonele noastre de confort, riscand obisnuinta si uitand de rezultatele pozitive ale schimbarii.  

Un lucru mic pe care poti sa-l incerci de maine dimineata, chiar, e sa faci dusuri din ce in ce mai reci. Cateva minute luate zilnic pentru ceva relativ neplacut ii spun mintii tale ca vei supravietui si ca e in regula sa treci prin perioade in care strambi din nas cu acelasi entuziasm. In plus, s-ar putea chiar sa reduci atat timpul petrecut sub dus, cat si valoarea intretinerii.  

Daca, insa, dusurile sunt un moment-recompensa pentru tine, poate ai vrea sa te gandesti la alte lucruri mici pe care le poti schimba – sa iei masa intr-un loc diferit in fiecare zi, ori cate un fel de mancare diferit; sa asculti cate o melodie noua in fiecare zi; etc. Maine dimineata, ai putea chiar sa faci o lista cu 10 lucruri mici pe care le poti schimba in fiecare zi.    

Cu cat suntem mai deschisi catre modificari, ne va fi mai usor sa ne adaptam la ele si sa le primim cu bratele deschise si cu motivatie pentru a ne lua ceva pozitiv din ele. Fie ca vorbim despre un ton mai apasat al colegului, fie ca vorbim de un proces care se incapataneaza sa mearga fix pe dos de cum ti-ai dori tu, daca vrem sa ne obinuim cu ceva, acel lucru e schimbarea.

Pastila de Motivatie #3: Foloseste cumva timpul de pana ajungi la birou

Productivitatea in cadrul unui loc de munca are 2 componente principale: capacitatea de concentrare si a face mai multe lucruri inaintea celorlalti. Astfel, putem sa folosim timpul pe care-l petrecem in miscare, pana sa ajungem la birou, pentru a le imbunatati pe amandoua. Fie ca-l folosim pentru a asculta un podcast sau un audio book, sau a citi daca esti in mijloc de transport in comun; fie pentru a ne programa ceva intalniri, e un timp valorificat, care ne energizeaza chiar inainte de a ajunge la birou. Cum ar fi daca in fiecare zi te-ai intalni cu cineva diferit si pentru 30 de minute, inainte de a ajunge la birou, beti cafeaua impreuna?

Pastila de Motivatie #4: Incepe-ti ziua cu o intentie si termin-o cu 10 lucruri pentru care esti recunoscator!

Un alt motiv pentru care sacrificam productivitatea este faptul ca nu stim incotro ne indreptam ori ce anume s-a intamplat. In termeni de activitati zilnice asta s-ar traduce cu “n-avem habar ce-avem de facut”. Iar atunci cand nu stim ce vrem sa facem, renuntam la capacitatea noastra de a influenta lucrurile. Daca acesta e si cazul tau, poti sa-ti iei cateva minute inainte sa iesi pe usa pentru a-ti nota intre unul si 3 lucruri pe care ai vrea sa le duci la bun sfarsit pe parcursul zilei respective.

Cumva similar, la final de zi, pentru a integra experientele si a te asigura ca, dupa ce adormi, ele vor ramane in trecut, acolo unde le e locul, ai putea schita o alta lista, cu 10 motive pentru care esti recunoscator. Te va ajuta sa fii mai constient de ziua ce-a trecut si chiar sa-ti mentii pozitivismul si motivatia pe parcursul urmatoarei zile.

Ei bine, este o diferenta intre rutina si obisnuinta. (vezi si ultimul punct de pe check-list  ) Rutina este cea care vine sa sustina formarea unui obicei nou, pe cand obisnuinta se concentreaza pe evitarea disconfortului presupus de un obicei vechi. Daca un model nu-ti mai ofera rezultatul dorit, ar putea fi momentul potrivit pentru o schimbare. Da, un rezultat NEdorit include si plictiseala. Nu crezi ca viata-i prea scurta pentru a ne plictisi de lucruri? Cu alte cuvinte, rutina e buna, caci, e constienta si auto-impusa, iar obisnuinta e pilotul acela automat pe care vrem sa-l evitam. Rutina, si mai ales cea de dimineata, iti faciliteaza un model de gandire sanatos, care, in timp, iti va creste eficienta si nivelul de motivatie. Devii mai productiv, mai fericit si ai mai multa energie… chiar si luni dimineata.

Vom trimite informații din articole, evenimente și resurse din dezvoltarea personală.

Te-ar putea interesa și aceste articole:


Strategii eficitente în perioada adolescenței

Motivația sau energia zilnică necesară de care avem nevoie